SAD
0

Senatski odbor podržao Holdera za ministra pravosuđa

FENA
Odbor za pravosuđe američkog Senata u srijedu je podržao imenovanje Erica Holdera za prvog ministra pravosuđa SAD-a afričko-američkog porijekla, čija je kandidatura naišla na otpor opozicionih republikanaca zbog njegove povezanosti s protuvjetnim oprostom datim zadnji dan administracije Billa Clintona.

Holderovo imenovanje trebao bi ubrzo potvrditi Senat u punom sastavu.

Senatski Odbor za pravosuđe glasao je sa 17-2 za potvrdu imenovanja Holdera, zamjenika ministra pravosuđa u vrijeme bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Holder je smatran "najslabijom karikom" među kandidatima za članove vlade Baracka Obame zbog oštrih kritika republikanaca na račun njegove suodgovornosti za Clintonovo pomilovanje odbjeglog financijaša Marca Richa zadnjeg dana predsjedničkog mandata 2001.

Republikanski članovi odbora prošle su sedmice na sedam dana odgodili Holderovo saslušanje.

Holder je priznao grešku, a najviše rangiran republikanac u odboru, senator Arlen Specter, danas je podržao njegovo imenovanje, usprkos prijašnjoj suzdržanosti.

"Mislim da je važno što je Holder bio voljan iskreno priznati grešku", rekao je Specter.

Od osam republikanaca u odboru dva su glasala protiv.

Holder će igrati ključnu ulogu u planovima Obamine administracije da se za godinu dana zatvori Guantanamo, zatvorski centar za osumnjičenike za terorizam u istoimenoj američkoj mornaričkoj bazi na Kubi.

Na saslušanju pred odborom 15. januara rekao je da će za uspostavu zamjenskog sistema za Guantanamo trebati više vremena nego su se neki nadali.

Holder se na saslušanju jasno ogradio od prakse prijašnje administracije Georgea W. Busha, nazivajući "mučenjem" grube metode ispitivanja osumnjičenih kao što je tzv. "waterboarding" (simulirano pogubljenje utapanjem).

Zagarantirao je da će se u borbi protiv terorizma koristiti "svim raspoloživim sredstvima", ali poštujući ljudska prava i Ustav.

Također je najavio odlučnu borbu protiv financijskog kriminala i jačanje protumonopolnih zakona.