SAD
0

Senat usvojio zakon o strogoj regulaciji duhanskih proizvoda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Senat u četvrtak je prihvatio zakon kojim se saveznoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) daju široke ovlasti u donošenju propisa o proizvodnji, reklamiranju i prodaji duhanskih proizvoda, što je ocijenjeno velikim udarcem moćnoj duhanskoj industriji u SAD-u.
  • Čuda se još događaju, rekao je pokrovitelj zakona, demokratski senator Edward Kennedy u saopćenju objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

  • Sjedinjene Države su konačno rekle ne "velikom duhanu“. Decenije neodgovornog otezanja konačno su završena. Današnja presudna odluka spasit će milione djece od životne ovisnosti i prerane smrti. Djelatnici javnog zdravstva u ogromnoj se većini slažu da je zakon najvažnija akcija koju je Kongres mogao poduzeti da smanji pušenje, istakao je Kennedy.

Senat je sa 79 glasova za i 17 protiv podržao prijedlog zakona, sličan onome koji je Predstavnički dom prihvatio u aprilu.

Zakonom se daju ovlasti FDA da ograniči oglašavanje, zaustavi ilegalnu prodaju duhanskih proizvoda, traže jasna upozorenja o štetnosti za zdravlje na kutijama cigareta, zabranjuju zavodljive tvrdnje o manjoj štetnosti poput oznaka "light" ili "low-tar". FDA će također moći propisati količinu nikotina u cigaretama, te tražiti otkrivanje sastojaka duhanskih proizvoda.

Iz ureda čelnika demokratske većine u Predstavničkom domu Stanyja Hoyera, najavljeno je da će dom u petak glasovati o usaglašenoj verziji zakona, nakon čega može biti upućen na potpisivanje predsjedniku Baracku Obami. Iako se i sam bori s pušačkom navikom, Obama je najavio da će rado potpisati zakon.

Prema saopćenju Bijele kuće, Obama je kazao kako se radi o historijskom zakonu koji će "dati znanstvenicima i medicinskim stručnjacima FDA ovlasti da poduzmu korake koje će smanjiti štetno djelovanje duhana i spriječiti duhanske kompanije da oglašavaju svoje proizvode djeci".

Većina protivljenja u Senatu došla je iz saveznih država u kojima se proizvodi duhan, uključujući Kentucky, Sjevernu i Južnu Karolinu te Georgiju, dok su dvojica senatora iz Virginije, koja je simbol proizvodnje duhana, podržali zakon.

Najveća američka duhanska tvrtka Philip Morris nije se protivila zakonu, iznoseći samo neke rezerve vezane uz slobodu govora oko "prijenosa istinitih informacija odraslim potrošačima".

Druga najveća duhanska tvrtka R.J. Reynolds, usprotivila se zakonu, uz podjednako nejasne formulacije o povredama slobode govora nametnutim ograničenjima u oglašavanju duhanskih proizvoda.

Nacionalni Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) procijenjuje da uživanje duhana rezultira s 443.000 preuranjenih smrti i još 8,6 miliona ozbiljnih bolesti u SAD-u svake godine.

Oko 43,4 miliona odraslih Amerikanaca puši cigarete, što godišnje donosi gospodarski teret od 96 milijardi dolara medicinskih troškova i dodatnih 97 milijardi dolara u izgubljenoj produktivnosti, prema CDC-u.

Niz američkih udruženja za borbu protiv raka, pozdravilo je donošenje zakona, kao povijesni događaj i temeljito redefiniranje načina na koji se u SAD-u reguliraju duhanski proizvodi.