Francuska
0

Senat usvojio Zakon o reformi penzijskog sistema

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Francuski Senat usvojio je u petak uvečer zakon o reformi penzijskog sistema, koji je izazvao nezadovoljstvo stanovništva koje već sedmicama štrajkuje.

Za zakon je glasalo 177 senatora, dok su 153 bila protiv reforme, kojom je minimalan broj godina potrebnih za odlazak u penziju povećan sa 60 na 62, dok je za punu penziju sada potrebno 67 godina, u odnosu na ranijih 65, prenio je Reuters.

Da bi zakon stupio na snagu, nakon usvajanja u gornjem domu francuskog parlamenta, treba da ga potpišu parlamentarno i ustavno vijeće.

Sindikati su najavili nastavak štrajkova u ključnim sektorima francuske ekonomije, pokazujući odlučnost da se bore protiv reformi i poslije usvajanja zakona.

Šest najvećih sindikata najavilo je da će održati proteste 28. oktobra i 6. novembra.

U Francuskoj protestiraju milioni ljudi svih struka i uzrasta - radnici, penzioneri, srednjoškolci i studenti - zbog najavljenih reformi penzijskog sistema.

U više gradova su izbili i sukobi demonstranata i policije, u kojima je u posljednja dva dana povrijeđeno oko 120 ljudi.

Francuski policajci su rano u petak uklonili barikade oko jedne od glavnih rafinerija blizu Pariza, jednog od 12 naftnih postrojenja koja su demonstranti 11 dana držali u blokadi.