SAD
0

Senat odobrio i ostatak pomoći za finansijski sektor

FENA
Američki Senat je u četvrtak uvečer dao odobrenje za korištenje preostalih 350 milijardi dolara iz spasonosnog finansijskog paketa, čija je ukupna vrijednost 700 milijardi dolara, doprinoseći tako prvoj velikoj političkoj pobjedi novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Senat je tako podržao nastupajućeg predsjednika kada mu je svojim glasovima omogućio da za zaštitu finansijskog tržišta u zemlji upotrijebi preostalu sumu iz fonda za spasavanje, koji nosi skraćeni naziv TARP, a stvoren je lani u oktobru upravo radi pomoći američkom finansijskom sektoru.

Zahvaljujući glasovima senatora, ministarstvo finansija u Obaminoj administraciji imat će zakonske punomoći da taj novac iskoristi za zaštitu finansijskih tržišta, objavile su svjetske novinske agencije.

Američki Predstavnički dom će možda iduće sedmice simbolično da glasa o toj mjeri, pošto oba doma Kongresa mogu svojim glasovima blokirati upotrebu fondova, napominju agencije.

Obama je izrazio zadovoljstvo što je većina američkog Senata glasala za odobravanje druge polovine od 700 milijardi dolara vrijednog spasonosnog paketa i obećao da će porezne obveznike stalno informirati o tome kako je i za šta taj novac iskorišten.

"Znam da to nije bilo lako glasanje, jer su mnogi od nas frustrirani zbog toga kakva je praksa bila primenjivana u realizaciji prve polovine tog (finansijskog) plana", naglasio je Obama, ukazujući da je nedostajala transparentnost i odgovornost i da se nije uradilo dovoljno da taj novac dospije tamo gde je bio najpotrebniji.

I vođe demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa objelodanile su u četvrtak 825 milijardi dolara vrijedan ekonomski paket, koji bi trebalo da pomogne novoizabranom predsjedniku Obami da prekine trend pada u američkoj privredi.

Zakonski prijedlog će se nadovezati na već ogroman budžetski deficit od 1,2 biliona (hiljade milijardi) dolara, projektiran za ovu godinu, prenio je Reuters.

Prema demokratskom prijedlogu, finansijske kompanije, koje su se već okoristile od vladinog programa, vrijednog 700 milijardi dolara, koji je već usvojen, neće moći da traže povećane porezne olakšice, koje će biti omogućene građevincima i onima najteže pogođenim krizom na tržištu nekretnina.

Prijedlog također uključuje porezne olakšice za investitore i predviđa stotine miliona dolara investicija u projekte poput rekonstrukcije puteva i mostova, pomoć školama i zdravstvene beneficije za najsiromašnije.