Dionice donijele bogatstvo
0

Sekretarica zaradila 7 miliona dolara i sve poklonila

Sarajevo-x.com
Grace Groner čitav svoj život radila je kao sekretarica u jednoj farmaceutskoj kompaniji u Lake Forestu. Umrla je u 100. godini, a iza sebe ostavila pravo bogatstvo od 7 miliona dolara koje je dala koledžu u Lake Forestu za stipendiranje studenata. To bogatstvo je zaradila zahvaljujući dionicama.

Čitav život Grace Groner je živjela u jednosobnoj kućici. Odjeću je kupovala na rasprodaji, a nije imala niti automobil. Pune 43 godine marljivo je radila kao sekretarica u kompaniji Abbot Laboratories i ničim nije ni dala naslutiti da zapravo posjeduje ogromno bogatstvo.

Naime ona je 1935. godine kupila tri dionice kompanije Abbot Laboratories koje su joj kasnije donijele pravo bogatstvo.

"Grace nije imala materijalne potrebe poput drugih ljudi. Mogla je živjeti u bilo kojoj kući u Lake Forestu ali nije htjela. Uživala je družiti se s drugim ljudima i imala je prijatelje zbog onoga što ona jeste, a ne zbog onoga što ima“, kazao je advokat preminule William Marlatt

Grace Groner je čitav život naporno radila i štedila svaki novčić. Živjela je sama u maloj kući i nije imala ni supruga niti djece.

Ona je 1935. godine kupila tri dionice kompanije Abbot Laboratories za 180 dolara. Nikada nije željela prodati svoj udio, a štedjela je i novac od dividendi. Kada je umrla u njenom vlasništvu je bilo više od 100.000 dionica u vrijednosti od oko 7 miliona dolara.

Skromna žena je odlučila svo svoje bogatstvo pokloniti koledžu Lake Forest za stipendiranje studenata, posebno onih koji žele studirati u inostranstvu.

Ovakvo nešto se rijetko dešava.

"Ogromna je greška kada stavite sve iza jedne kompanije pogotovo ako je ta kompanija vaš poslodavac. Gospođa Groner je izašla kao pobjednik, no mnogi koji su to učinili sa Enronom, General Morosom ili Bear Stearnsom nisu“, prokomentarisao je David Roeder, kolumnista Chicago Sun-Timesa.