Izumiru ogromne kornjače
0

Sejšeli u opasnosti zbog klimatskih promjena

Sarajevo-x.com
Naučnici strahuju da su flora i fauna Sejšela ugroženi zbog klimatskih promjena i da će izuzetno rijetke vrste, kao što su ogromne kornjače, ubrzo izumrijeti ukoliko se nešto ne riješi. Jedna od najvećih kornjača na svijetu Aldabra je najugroženija od svih životinjskih vrsta.

Jedino mjesto na svijetu čije 50 posto teritorije predstavlja nacionalni rezervat su Sejšeli. Međunarodne organizacije za zaštitu okoliša se zato trude ukazati javnosti na važnost ovog specifičnog mjesta.

"Kiša ima sve manje i sve su češće sušne sezone. Pitke vode je sve manje, a promjene klime su sve nepredvidljivije", rekao je ekspert za klimatske promjene Rolph Payet, prenosi britanski portal Metro.

Imajući u vidu da su Sejšeli u vrhu prioriteta i da je prepoznat napor međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša, Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija je odobrila oko sedam miliona eura za implementaciju projekata koji će imati za cilj adaptaciju habitata na klimatske promjene.

"Mnoge životinje su ugrožene i moramo djelovati hitno. Među najugroženijim su džinovske kornjače, planinske žabe i crni papagaj, koji se nalaze samo na Sejšelima", dodao je Payet.

Promjene temperatura najviše utječu na jaja kornjače iz kojih se, ukoliko bivaju položena ispod korala zagrijanog mora, uvijek izlegu ženke i tako narušavaju ravnotežu.