Svijet
0

Sejdiu: Ne čeka nas raj

FENA
Privremeni kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu ocijenio je da realnost Kosova neće biti promijenjena nakon proglašenja nezavisnosti.

"Nas ne čeka raj dan nakon nezavisnosti... Međutim, nezavisni imamo veće šanse za bolji put. Nezavisnost je ključ razvoja", izjavio je Sejdiu u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", prenosi Tanjug.

"Pred nama su veliki ekonomski izazovi i moramo očuvati socijalni mir. Sloboda je osnovni princip, i bez nje nema napretka. Ali te slobode moraju biti podržane našim radom", poručio je on.

Upitan kakvu reakciju Srbije očekuje, Sejdiu je rekao da bi vlasti u Beogradu mogle pokušati da uspostavi blokade i i izazovu nemire.

"Međutim i to ćemo izdržati... Srbija će sama sebi time zadati udarac, jer za uvoz na Kosovo plaćamo mi. Beograd bi tako nanio štetu vlastitoj privredi. Mi želimo imati Srbiju kao partnera i naša budućnost neće biti obilježena blokadama, već će se sastojati od slobodne komunikacije", uvjeren je predsjednik Kosova.

Sejdiu je također izrazio uvjerenje da će i Rusija nakon izvjesnog vremena popustiti u protivljenju jednostranoj nezavisnosti Kosova.

"Rusija je uvijek govorila da je zainteresirana za stabilnost u regiji", podsjetio je Sejdiu. Također je kazao da ne očekuje egzodus Srba sa Kosova.

"Prijetnje odlaskom ili proglašenjem vlastite nezavisnosti očigledno su samo priča. Moglo bi biti Srba koji će i dalje govoriti da će se suprotstaviti nezavisnosti Kosova. Međutim, većina Srba će ostati, i oni će biti ravnopravni građani. Ono što im je potrebno su radna mjesta i sigurnosne garancije", kazao je Sejdiu.

Sejdiu je ocijenio da Kosovo ima dobru perspektivu i kako je cilj da u narednih 10 godina postane članica EU-a i NATO-a.

"Imamo ekonomski potencijal, rudna bogatstva i demokratske institucije koje funkcioniraju" kazao je Sejdiu.

Kazao je međutim da će Kosovu za ostvarenje tih ciljeva biti i dalje potrebna međunarodna podrška, civilna prisutnost međunarodne zajednice i međunarodnih snaga (KFOR).