Svijet
0

Sejdiu na sjednici Vijeća sigurnosti na svoj zahtjev

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ambasadori država članica Vijeća sigurnosti, poslije dvodnevnih konsultacija, dogovorili su se u petak uvečer da na sjednici o Kosovu zakazanoj za 19. decembar, na kojoj će Srbiju predstavljati premijer Vojislav Koštunica, dopuste predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdiu da prisustvuje sastanku, ali isključivo "u ličnom svojstvu i na vlastiti zahtjev".

Britanska agencija Reuters tumači tu odluku kao kompromisni dogovor svjetskih sila da se predstavniku kosovskih Albanaca dozvoli da se obrati učesnicima sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatran izvještaj "trojke" Kontakt grupe o 120 dana pregovora Beograda i Prištine.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin objasnio je da su članice VS-a prihvatile ruski prijedlog formata sjednice, odnosno jednoglasno usvojile formulaciju prema kojoj će premijer Koštunica sjednici prisutvovati "kao šef vlade u saglasnosti s članom 37. poslovnika VS-a", dok će predsjednik Kosova biti prisutan "na vlastiti zahtjev, u ličnom svojstvu", odnosno u skladu s članom 39. istog dokumenta.

Sjednica će biti održana iza zatvorenih vrata, a ranije je najavljeno prisustvo i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

"Zalažemo se da se nastave pregovori Beograda i Prištine i mislim da će sjednica 19. decembra biti prilika da se to i desi", rekao je Čurkin novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, poslije još jednog kruga konsultacija posvećenih predstojećoj sjednici o Kosovu.

Kako je prenijela ruska agencija Itar-Tass iz New Yorka, Čurkin je izjavio da će učešće Sejdiua na sjednici VS-a "dati mogućnost članicama Vijeća da saslušaju svaku od strana, a u to vrijeme će biti potpuno jasno da je status strana na toj sjednici sasvim različit".

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti za decembar talijanski ambasador pri UN-u Marcello Spatafora izjavio je da se do dogovora oko formata sednice došlo konsenzusom i da će se "za stolom naći i Koštunica i Sejdiu".

Talijanski ambasador rekao je da će sastanak "svih najvažnijih učesnika u procesu rješavanja statusa Kosova" biti održan iza zatvorenih vrata kako bi se "učesnici potpuno koncentrirali" na pitanje o kojem će se raspravljati.