Svijet
0

Šefovi diplomatija zemalja Amerike se sastaju zbog Assangea

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Šefovi diplomatija zemalja sa američkog kontinenta sastat će se naredne sedmice kako bi razgovarali o situaciji između Velike Britanije i Ekvadora zbog osnivača internet stranice WikiLeaks Juliana Assangea.

Ekvador je odobrio politički azil Assangeu, koji se u junu sklonio u Ambasadu te zemlje u Londonu, jer se suočava sa izručenjem u Švedsku, gdje je optužen za seksualne napade, koje negira.

Dvadeset i tri članice Organizacije američkih država (OAS) glasale su da sastanak bude održan u Washingtonu. SAD su bile jedne od tri države koje su glasale protiv.

Na vanrednom sastanku u Washingtonu američki predstavnik u OAS Carmen Lomellin rekla je da sastanak ministara inostranih poslova "ne bi pomogao i naškodio bi OAS reputaciju kao institucije".

Prema njenim riječima SAD, kojima su se u glasanju protiv pridružili Kanada i Trinidad i Tobago, "ne priznaju diplomatski azil kao pitanje međunarodnog zakona".

Stalni posmatrač Velike Britanije u OAS Philip Barton rekao je da će London nastaviti da radi sa Ekvadorom "kako bi ovo pitanje došlo do prijateljskog i uspješnog zaključka".

Ekvador je odobrio azil Assangeu, ali je London saopštio da mu neće dozvoliti siguran odlazak iz zemlje.

Južnoamerička država smatra da bi Assangeu ljudska prava mogla biti ugrožena ukoliko bude poslat u Švedsku radi ispitivanja o optužbama da je seksualno napao dvije volonterke WikiLeaksa u Stockholmu 2010. godine.

Assange, čija je internet stranica objavila veliki broj tajnih diplomatskih prepiski i američkih dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu, strahuje da bi iz Švedske mogao biti isporučen u SAD.