Svijet
0

Šefovi diplomatija NATO-a sutra o proširenju saveza

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak u Bruxellesu kako bi, između ostaloga, razgovarali o proširenju Saveza, o čemu će odluka biti donesena početkom sljedećeg mjeseca na samitu u Bukureštu.

Tri zemlje članice Jadransko-američke povelje Hrvatska, Makedonija i Albanija očekuju pozivnicu za članstvo na samitu čelnika 26 zemalja članica NATO-a početkom travnja u Bukureštu. Prema ocjeni Pentagona iznesenoj prošlog mjeseca za vrijeme godišnjeg ministarskog sastanka Jadransko-američke povelje u Washingtonu, sve tri zemlje ispunjavaju kriterije za članstvo.

"SAD smatra da sve tri zemlje ispunjavaju kriterije i vjeruju da će sve tri biti pozvane u NATO", izjavio je 20. veljače u Washingtonu dužnosnik američkog ministarstva obrane, dodajući kako Washington ima samo jedan od 26 glasova članica NATO-a.

Prema diplomatskim izvorima, Hrvatska je gotovo sigurna da će dobiti pozivnicu, dok Makedonija i Albanija nisu toliko sigurne. Grčka prijeti da će blokirati upućivanje pozivnice Makedoniji zbog spora oko imena te zemlje. Ako se do samita ne nađe rješenje za grčko-makedonski spor i ako Atena ostane pri svojim prijetnjama, postoji mogućnost da se u tom slučaju odgodi upućivanje pozivnice i Albaniji, kako Makedonija ne bi ostala sama, ali o tome još nema suglasnosti među zemljama članicama.

Prema zadnjim rezultatima istraživanja potpore članstvu u NATO-u, 54,2 posto ispitanika je za ulazak u Savez, što je najviša potpora prijemu Hrvatske u NATO od kada se provodi ispitivanje na tu temu. Rezultati istraživanja agencije Promocije plus pokazuju da se članstvu Hrvatske u NATO-u protivi 37 posto ispitanika, a 8,8 postoje neodlučnih, javila je Hina.

U martu prošle godine prijem Hrvatske u NATO podupiralo je 39,9 posto, a prije mjesec dana više od polovice ispitanika - 51,1 posto, podsjećaju iz Promocije plus.

Ministri NATO-a će također razgovarati o mogućnosti da se Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori predloži sljedeći korak u približavanju Savezu. Obje zemlje sudjeluju u programu Partnerstvo za mir od 2006. godine.

Na dnevnom redu će biti i osjetljivo pitanje u vezi sa zahtjevom nove ukrajinske vlade da joj se ponudi sudjelovanje u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u.