Svijet
0

Šefica Yahooa smatra da bi prkos NSA-u mogao da znači zatvor

Klix.ba
Marissa Mayer
Marissa Mayer
Šefica internetskog giganta Yahoo, Marissa Mayer, navela je kako se uplašila da će završiti u zatvoru zbog izdaje, ukoliko bi odbila da ispuni zahtjeve američke Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) o dostavljanju podataka.

Njeni komentari uslijedili su nakom pitanja šta je učinila da zaštiti korisnike Yahooa od "tiranije vlade", na konferenciji u San Franciscu.

Mayer je navela kako se Yahoo bori protiv zahtjeva američke vlade, ali da nisu imali šanse da pobijede te da su morali da učine kako im je naređeno inače bi riskirali da budu obilježeni kao izdajnici.

Zahtjevi o podacima došli su sa naređenjem o zabrani iznošenja ikakvih informacija o njima ili njihovom postojanju.

"Ukoliko ne poslušate, to je izdaja. Ne možemo pričati o tome, jer se radi o povjerljivim podacima. Objavljivanje takvih podataka je izdaja i završite u zatvoru. U smislu zaštite naših korisnika, više smisla ima raditi unutar sistema", rekla je Mayer, kada su je pitali zašto nije objavila detalje o zahtjevima.

Yahoo, Google, Facebook, i Microsoft su zatražili sudsko odobrenje da objave više detalja o zahtjevima za podacima. Tehnološki giganti žele da osnaže povjerenje svojih korisnika tako što će razjasniti šte su američke vlasti tražile od njih i u šta su imali uvid.

"Posao naše vlade je da nas štiti, kao i naše slobode, ekonomiju i kompanije. Iskreno, mislim da je vlada to uprskala" rekao je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka.