Svijet
0

Šefica MMF-a pozdravila povećanje fonda eurozone

FENA
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozdravila je povećanje fonda eurozone za spasavanje prezaduženih članica, ukazavši da to otvara vrata za povećanje resursa MMF-a za ukazivanje finansijske podrške, javljaju agencije.

Lagarde je ocijenila da sporazum koji je u petak postignut u Kopenhagenu o povećanju fonda za sprečavanje širenja finansijske krize na 800 milijardi eura, odnosno na više od bilion dolara, predstavlja ključni korak ka okončanju dužničke krize u zoni eura i osiguravanju međunarodne finansijske stabilnosti, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Ministri finansija članice eurozone su postigli sporazum o kombinovanju i povećanju resursa novog, stalnog Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) i privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je pred isticanjem.

"Sporazum će ojačati odbrambeni zid eurozone i pružiti podršku naporima MMF-a za povećanje sopstvenih raspoloživih resursa u korist svih naših članica", ukazala je Lagarde.

MMF je mjesecima ukazivao da je eurozoni potrebna "zaštitna mreža" od najmanje 1.000 milijardi dolara radi podrške ekonomijama tog monetarnog bloka, ukoliko iznenada budu pogođene poremećajima na finansijskim tržištima.

Članice MMF-a smatraju da je to preduvjet za ostvarenje cilja Fonda da njegovi interventni resursi budu povećani za 500 milijardi dolara, prenosi Tanjug.