Svijet
0

Šefica izraelske diplomatije u Parizu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni stigla je u četvrtak u Pariz, gdje se treba sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kako bi pokušala da objasni izraelsko odbijanje prekida vatre s Hamasom.

"Imam utisak da ovdje shvataju da Izrael ne želi prekid vatre. To nije tako", rekla je Livni u razgovoru za francuski televizijski kanal. "Naš zahtjev za prekid vatre povezan je s prekidom Hamasovog raketiranja na izraelske građane", dodala je ona.

Livni će se sastati s francuskim predsjednikom u Jelisejskoj palači u popodnevnim satima, nakon ručka sa svojim francuskim kolegom Bernardom Kouchnerom, šesti dan nakon izraelske ofanzive na Hamas u pojasu Gaze. javio je AFP.

Izraelska vlada odbacila je u srijedu prijedloge primirja koje su u utorak formulirale Evropska unija i kvartet o Bliskom istoku, SAD, Rusija, EU i UN.

Nicolas Sarkozy, čija je zemlja ustupila predsjedavanje Evropskom unijom Republici Češkoj, izjavio je da će u ponedjeljak i utorak obići Bliski istok kako bi "pronašao put mira".

Tokom ove kratke turneje posjetit će Egipat, zatim Zapadnu obali i Izrael a u utorak Siriju i Liban.

"Mislim da Francuska s ulogom koju igra njen predsjednik u borbi protiv terorizma može učiniti nešto", prokomentirala je Livni.