Kritike zbog Tunisa
0

Šefica francuske diplomatije Michele Alliot-Marie podnijela ostavku

SRNA
Francuski ministar spoljnih poslova Michele Alliot-Marie (64) podnijela je danas ostavku povodom optužbi zbog "bliskosti bivšem tuniskom režimu", ističući da nije učinila ništa loše.

"Iako osjećam da nisam učinila ništa loše, odlučila sam da napustim posao ministra spoljnih poslova", navela je Alio-Mari u pismu ostavke upućenom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

U pismu koje počinje rukom napisanim uvodom "Dragi Nicolas", Alliot-Marie traži od šefa države da prihvati njenu ostavku.

"Već nekoliko sedmica ja sam predmet političkih napada, a zatim i u medijima, koji se, da bi se stvorila sumnja, koriste neistinama i generalizacijama", navela je Alliot-Marie, dugogodišnji konzervativni političar, koja je postala prva žena šef francuske diplomatije u decembru prošle godine, poslije rekonstrukcije vlade.

Njenu ministarsku funkciju uzdrmale su kritike povodom ponude koju je uputila vlastima Tunisa, svrgnutim narodnim buntom u januaru, da Francuska pomogne u gušenju protesta.

Kasnije su mediji otkrili njenu povezanost i veze njene porodice s režimom bivšeg tuniskog predsjednika Zina el Abidina Ben Alija, a "ulje na vatru" dolila je činjenica da je božićni odmor provela u Tunisu u vrijeme narodne pobune protiv režima.

Više izvora tvrdi da će Sarkozy, koji će se večeras obratiti naciji, saopštiti da će novi šef diplomatije biti Alen Gipe, aktuelni ministar odbrane, koji je devedesetih godina bio premijer i ministar spoljnih poslova.