Svijet
0

Šef UNMIK-a danas pred Vijećem sigurnosti UN-a

FENA
Šef Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu Joachim Ruecker upozorit će danas Vijeće sigurnosti na sve nepovoljniji položaj UNMIK-a zbog povećanja napetosti u pokrajini uslijed nezadovoljstva tamošnjih Albanaca zbog odgađanja rješavanja statusa. Ruecker će u izvještaju zatražiti ubrzanu akciju Vijeća sigurnosti na donošenju nove rezolucije o Kosovu.

Pregovori o novoj rezoluciji o Kosovu, poslije četiri američko-evropska prijedloga, zapali su u ćorsokak zbog suštinskog neslaganja Zapada i Rusije oko načina rješavanja problema. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija predvode grupu zapadnih zemalja, koje smatraju da je plan izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija dobro rješenje kosovske krize, insistirajući da se na nezadovoljstvo kosovskih Albanaca sporošću procesa odgovori brzim donošenjem nove rezolucije u Vijeću sigurnosti.

Posljednji, četvrti prijedlog rezolucije, koji su načinili SAD i članice Evropske unije, predviđa nastavak pregovora Srbije i kosovskih Albanaca za još 120 dana i automatsko prihvaćanje Ahtisaarijevog plana ukoliko nova runda razgovora ne rezultira značajnijim pomacima. Rusija je takvo rješenje odmah odbacila, napominjući da oročavanje novih pregovora, kao i prejudiciranje ishoda, neće pomoći da dvije strane, postignu dogovor.

Zapad je zato pokrenuo još jedan krug pregovora o rezoluciji, predlažući produžavanje trajanja pregovora sa 120 na 150 dana, ali i mijenjajući definiciju ishoda kraja pregovora i provođenja Ahtisaarijevog plana. Diplomati zapadnih država još nisu uspjeli da odgovore na jednu od suštinskih zamjerki Moskve, koja se odnosi na ukidanje svih prethodnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. To je najžešća tačka spoticanja Rusije i Zapada, jer bi ukidanje Rezolucije 1244 otvorilo vrata promjeni statusa Kosova, odnosno proglašavanju "nadgledane nezavisnosti", čemu se Moskva i Beograd snažno protive.

Organizacija veterana Oslobodilačke vojske Kosova poručila je pregovaračkom timu da ne prihvati odgađanje kosovskog statusa i nove pregovore, upozoravajući da će u suprotnom djelovati kao "vojnici OVK".

"Pregovarački tim ni u kom slučaju ne treba da prizna odgađanje niti nove pregovore, koji donose nove rizike", saopćeno je iz te organizacije.

Od međunarodnih institucija je zatraženo da ne postanu prepreka za rješavanje političkog statusa Kosova.

"U suprotnom, mi, veterani rata OVK, bit ćemo prisiljeni da djelujemo kao vojnici OVK, a posljedice će snositi institucije", upozorava ta organizacija.

Predsjednik organizacije Faik Fazliu nije htio opširnije da komentira saopćenje, ali je rekao da su veterani tražili da se tokom naredne nedjelje sastanu s članovima pregovaračkog tima Kosova, prenio je Glas Amerike.

Pred sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će biti predstavljeni izvještaji o radu UNMIK-a i provođenju standarda, zvaničnici vlasti u Beogradu izražavaju nezadovoljstvo stanjem na Kosovu. Povodom izjave generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona da daljnje odgađanje rješavanja statusa Kosova negativno utječe na političku i sigurnosnu situaciju u pokrajini, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković ocijenio je da političku i sigurnosnu situaciju u regionu i pokrajini može da ugrozi narušavanje međunarodnog prava i brzo rješenje statusa Kosova. Sigurnosna situacija na Kosovu nije ni danas sjajna, kaže Proroković. Reakcija zvaničnika vlasti u Beogradu bilo je i povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Daniela Frieda da Srbija treba da bira između Evropske unije i Kosova. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija samo s Kosovom može da uđe u Evropsku uniju i u ime Vlade pozvao Sjedinjene Američke Države da striktno poštuju međunarodno priznate granice i teritorijalnu cjelovitost Srbije.

Vojska Srbije će, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, reagirati kako joj naredi legitimno izabrana vlast, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

"Elementarna stvar u demokratijama u odnosu vojnik-građanin-država je da vojnik provodi odbrambenu politiku vlasti koju su izabrali građani", objasnio je Ponoš i naglasio da država ima monopol nad primjenom sile, a posebno vojne.

On je naveo da vojska nema pravo da vodi samostalnu politiku, ukazavši da onaj kome je država povjerila oružje mora biti u stanju da kontrolira emocije. Govoreći o učešću vojske u privođenju pravdi haških bjegunaca, Ponoš je ukazao da vojna policija po nalogu ministra odbrane provjerava sve objekte širom Srbije.

"Do sada nije pronašla nikakve tragove koji bi ukazivali na to da tamo boravi ili je boravio neko od haških bjegunaca", naveo je Ponoš.

On je rekao da provjere još traju i ukazao da ljudi angažirani u tim operacijama ne znaju koji objekt će provjeravati do momenta polaska u akciju.