Svijet
0

Šef turske diplomacije Cavusoglu: Pitanje Nagorno-Karabaha treba hitno riješiti mirnim putem

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je pozvao na hitno rješavanje problema u azerbejdžansko-armenskom pograničnom pojasu i to na način da se zaštiti teritorijalna cjelovitost Azerbejdžana.

Tokom službene posjete Antaliji, turski ministar vanjskih poslova obratio se novinarima na aerodromu u tom turskom gradu i komentirao aktuelne tenzije između Azerbejdžana i Armenije.

"Naravno da se mi zalažemo da se mirnim putem riješe pitanja Karabaha i okupirane azerbejdžanske teritorije. Postoji Minsk trojka koju čine Francuska, Rusija i SAD, ali do danas nisu učinili dovoljno da se ti problemi riješe. Mi stalno upozoravamo na ratove, civilne, građanske i druge u regiji, ali, evo, vidite da tu u regiji imamo i zamrznutih sporova, poput pitanja Nagorno-Karabaha", kazao je Cavusoglu i dodao da su takva pitanja i ona vezana za Transdnjestriju, istok Moldavije, Južnu Osetiju, Krim, Kipar i Abhaziju.

Ističući kako je neophodno hitno riješiti pitanje Karabaha na način da se zaštiti teritorijalna cjelovitost Azerbejdžana, Cavusoglu je kazao da Armenija i dalje pod okupacijom drži sedam azerbejdžanskih regija o čemu postoje odluke Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope i drugih međunarodnih institucija, ali o čemu svi šute.

"Pitam se samo čemu služi Minsk grupa. Da Rusija, SAD i Francuska to žele, pitanje Karabaha bi se moglo riješiti za sedam dana. Ovakvi sukobi se dešavaju kada se problemi ne rješavaju. Mi smo, naravno, kao i uvijek do sada, uz bratsku zemlju Azerbejdžan i bit ćemo tu šta god toj zemlji bude trebalo", poručio je Cavusoglu.

Iz Ministarsva odbrane Azerbejdžana ranije je saopćeno da je armenska vojska topovima, minobacačima i drugom teškom artiljerijom gađala njihove položaje i naseljena područja, na što je vojska Azerbejdžana uzvratila. U sukobima na pograničnom području između Azerbejdžana i Armenije Nagorno-Karabah jučer je poginulo 12 azerbejdžanskih vojnika.

Azerbejdžan je na poziv OSCE-ove Minsk grupe danas proglasio jednostrani prekid vatre uz upozorenje da će i dalje odgovarati na sve provokacije i napade s armenske strane.