Svijet
0

Šef socijalističke partije zatražio prekid nasilja u Francuskoj

FENA
Francois Hollande; Foto: AFP
Francois Hollande; Foto: AFP
Šef francuske Socijalističke partije Francois Hollande zatražio je u utorak prekid "nasilja" i vandalizma u nekoliko većih gradova Francuske nakon izbora u nedelju navečer novog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Više od 20 osoba osumnjičenih da su učestvovali u demonstracijama protiv Sarkozyja, koje su prerasle u sukobe, zadržano je u pritvoru u Parizu.

"Pozvao sam u nedjelju navečer na odgovornost i mir. Može biti razočarenja, ljutnje, frustracije, ali jedini način da se reagira je uzeti glasačke listiće, nema drugog instrumenta", rekao je Holland na radiju RTL.

"Svi oni koji se upuštaju u ovakva nasilja samo čine uslugu onima koji žele više reda i veću strogoću", dodao je on.

U ponedjeljak navečer održane su demonstracije protiv Sarkozyja u kojima je učestvovalo nekoliko stotina mladih, koji su uzvikivali "Sarkozy fašist", što je dovelo do sukoba s policijom na Trgu Bastilje.

Prema policijskoj prefekturi, jedan policajac je povrijeđen, deset vozila zapaljeno, dvije radnje opljačkane.

U Tuluzu su tri pripadnika snaga reda povrijeđena u sukobima tokom kojih su uhapšene 22 osobe u noći s ponedjeljka na utorak. Više od 60 automobila je zapaljeno.

Ovi incidenti su se desili u nekoliko četvrti Tuluza, ali i u samom centru grada.

Sukobi su izbili i u Lilu te još nekim gradovima širom Francuske.

Tokom noći s nedjelje na ponedjeljak 730 vozila je zapaljeno u cijeloj Francuskoj, a 592 osobe su uhapšene tokom nemira koji su uslijedli nakon izbora Sarkozyja.