Svijet
0

Šef ruskog Senata traži prekid diplomatskih odnosa s Estonijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik ruskog Vijeća federacije Sergej Mironov zatražio je u petak prekid diplomatskih odnosa s Estonijom nakon skidanja iz centra Talina spomenika sovjetskih vojnika.

"Predlažem usvajanje rezolucije kojom tražimo od predsjednika da prekine diplomatske odnose s Estonijom", rekao je predsjednik Vijeća federacije, gornjeg doma parlamenta, pred kolegama.

"Treba prestati s uvredama mrtvih, s vrijeđenjem spomenika u čast poginulih u Drugom svjetskom ratu", rekao je Mironov.

Senatori će tokom dana izglasati tekst rezolucije.

Nešto ranije ruska diplomatija je oštro reagirala na objavu vijesti o uklanjanju spomenika podignutog u znak sjećanja na sovjetske vojnike tokom noći iz Talina.

"Ove akcije estonskih vlasti možemo nazvati bogohulnima i nehumanima, naročito znajući da je taj spomenik skinut prije praznika pobjede nad nacističkom Njemačkom 9. maja", rekao je glasnogovornik ruske diplomatije Mihail Kaminin a navode ga ruske agencije.

Jedna osoba je smrtno stradala a 43 su povrijeđene u sukobima s policijom tokom protestnih demonstracija prilikom prebacivanja spomenika na nepoznato mjesto.

Više od 300 osoba je uhapšeno u nasilju koje se smatra najžešćima od sticanja nezavisnosti Estonije 1991.

Rusija ovaj spomenik smatra sjećanjem na one koji su pobijedili fašizam tokom rata, dok ga mnogi Estonci smatraju bolnim sjećanjem na 50-godišnju sovjetsku okupaciju.