Svijet
0

Šef njemačke diplomatije u sjedištu IAEA-e

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier stigao je u četvrtak u Beč, u sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) radi razgovora s generalnim direktorom IAEA Egipćaninom Mohammedom El Baradeijem o iranskom nuklearnom pitanju.

U kratkom obraćanju novinarima, šef njemačke diplomatije je izjavio kako želi da se kod generalnog direktora IAEA obavijesti o njegovoj procjeni da li Iran želi saradnju, prije nego što se u Berlinu 22. januara održi sjednica grupe "5+1", pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke. Ova sjednica prethodi raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o eventualnim novim sankcijama Teheranu.

"Važno je da saznamo kakvo je gledište Mohammeda El Baradeija, poslije njegovih razgovora u Teheranu i procjene mogućnosti da se se pronađe rješenje s Iranom", izjavio je Frank-Walter Steinmeier.

"Ima još otvorenih pitanja na koja Iran treba da odgovori, ako hoće da uspostavi klimu povjerenja. Mi smo i dalje odlučni, jer međunarodna zajednica ne može da dozvoli razvijanje tehnologije nuklearnog oružja u regionu", kazao je on.