Svijet
0

Šef Megauploada traži oslobađanje uz kauciju

FENA
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Osnivač internetske stranice Maegaupload.com, uhapšen na Novom Zelandu na zahtjev američkog FBI-a koji ga optužuje za masovno piratiranje, negirao je u ponedjeljak da se radi o nelegalnoj aktivnosti i zatražio oslobađanje uz kauciju, o čemu će sud odlučivati u utorak.

Tužilaštvo se usprotivilo oslobađanju Kima Schmitza, alias Kima Dotcoma, 37-godišnjeg Nijemca, koji je uhapšen u petak s još tri zvaničnika Megauploada.

Njegov advokat Paul Davison tvrdi kako "neće biti ustupaka od strane gospodina Dotcoma" u ovom slučaju i da njegov klijent nije namjeravao da pobjegne nego da ostane kraj svoje trudne supruge, ali da neće nastaviti sa svojim aktivnostima jer su svi informatički serveri firme zatvoreni.

Tužiteljica Anne Toohey je ocijenila da je rizik od optuženikovog bijega veliki jer je policija pronašla u njegovom stanu pasoše s tri različita imena i više od tridesetak kreditnih kartica s raznim imenima.

Ona je podsjetila da je Dotcom već bježao na Tajland kad ga je tražila njemačka policija u jednoj drugoj aferi.

Američko pravosuđe je u četvrtak zatvorilo Megaupload, kontroverznu platformu za direktno preuzimanje na internetu. Internetska stranica postavljena u Hong Kongu optužena je za jedan "od najvećih slučajeva kršenja autorskih prava ikada u SAD-u".

Američko sudstvo je zaplijenilo 50 miliona dolara i pokrenulo gonjenje sedam zvaničnika stranice, od kojih su četiri uhapšena na Novom Zelandu. Optuženi su da su iz svojih ugovora izvukli oko 175 miliona dolara profita.

Zatvaranje stranice slijedila je odmazda grupe pirata Anonymus, koja je onemogućila FBI i američko ministarstvo pravosuđa da koriste svoje stranice nekoliko sati.