Svijet
0

Šef kilinike u Njemačkoj uhapšen zbog velikih grešaka

FENA
Jedan njemački ljekar, šef male klinike na zapadu zemlje, uhapšen je i optužen za velike liječničke greške počinjene nad 17 pacijenata, od kojih je sedmero umrlo, saopćilo je u ponedjeljak tužilaštvo u Moenchengladbachu.

Pedesetdvogodišnji Arnold Pier (Pir), direktor klinike u Wegbergu, gradiću u blizini holandske granice, osumnjičen je za izvođenje beskorisnih i preuranjenih operacija.

Optužuje ga se za sumnjive higijenske uvjete. Prema svjedočenju jednog ljekara iz iste klinike, dr. Pier je koristio sok od limuna za redovnu dezinfekciju rane jedne 80-godišnje pacijentice, kojoj je 2006. godine operirao trbuh. Govorio je da se "u Peruu uvijek tako radi".

Dr. Pier, kojeg se tereti za četiri nenamjerna ubistva i tri slučaja "stvaranja rana koje su dovele do smrti", u četvrtak je smješten u pritvor.

Osam ljekara, od kojih tri još uvijek rade na klinici, također je optuženo u vezi s istom aferom, koju je prestižni časopis Der Spiegel opisao kao "jedan od najvećih bolničkih skandala" u Njemačkoj.

"Dr. Pier je osumnjičen zato što je "htio da zaradi puno novca zahvaljujući najtežim i najkompliciranijim operacijama, dok je u isto vrijeme štedio na vitalnim lijekovima", piše Der Spiegel.