"Nasilje i užasi"
0

Šef Arapske lige traži "međunarodnu istragu" u Siriji

FENA
Nabil el-Arabi
Nabil el-Arabi
Šef Arapske lige Nabil el-Arabi zatražio je u utorak "međunarodnu istragu" nakon što su objavljene slike nekoliko desetaka žena i djece ubijenih u Homsu, u središnjoj Siriji.

U jednom saopćenju, Arabi traži "međunarodnu nepristranu istragu kako bi se rasvijetlili ovi događaji i da bi osobe odgovorne za ove zločine mogle biti izvedene pred sud".

Šef Lige, čije je sjedište u Kairu, piše o "užasnim snimcima zločina nad nevinim civilima" u Homsu i u drugim mjestima u zemlji, naročito o onim koji prikazuju "užasne likvidacije čitavih porodica, žena, djece i staraca".

Pedesetak ugljenisanih, zadavljenih i nožem isječenih tijela žena i djece pronađeno je u nedjelju u Homsu, a ovaj "masakr" vladine snage i državna televizija pripisuju "terorističkim bandama".

Arabi je kazao da odgovorni za ove zločine "koji se mogu okvalificirati kao zločini protiv čovječnosti" "ne smiju izbjeći sankcije", javio je AFP.

On je pozvao sirijsku vlast da sarađuje u toj istrazi koju bi mogla voditi međunarodna istražna komisija za Siriju koja je u augustu 2011. godine dobila mandat Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija ili neka druga mđunarodna instanca.

Pomoćnica visoke povjerenice za ljudska prava Kyuang-wha Kang izjavila je u utorak da će posmatrači UN-a biti poslani ove sedmice u zemlje u susjedstvu Sirije da prikupe informacije o "nasilju i užasima" počinjenim u toj zemlji.