Svijet
53

Sedmogodišnja Bana, simbol horora u Siriji, dijeli posljednje poruke na Twitteru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Twitter profil sedmogodišnje Bane al-Abed postoji tek nekoliko mjeseci, ali postao je glas mnogih koji žive u Siriji.

Profil kojim upravlja njena majka Fatemah plijeni pažnju mnogih. Fatemah dijeli fotografije na kojima Bana uči u ruševinama. Nakon što je tvitala o njenoj želji da pročita knjige o Harryju Potteru odovorila joj je čak i autorica sage o čarobnjaku, J.K. Rowling koja je djevojčici poslala elektronske knjige.

Nakon što je postavila video Alepa u oblaku dima Fatemah je napisala da bi to mogla biti njihova posljednja poruka.

"Teško da ćemo ostati žive usljed ovolikog bombardiranja. Kada umremo, nastavite pričati za 200.000 onih koji su još uvijek tu", napisala je Fatemah koja živi u istočnom pobunjeničkom dijelu Alepa koji je centar dugogodišnjeg konflikta.

Tvitala je ponovo, šest sati nakon toga, sa fotografijom Bane koja je prekrivena prašinom.

"Ostali smo bez kuće. Bombardirana je. Vidjela sam smrt i zamalo umrla", napisala je Fatemah ispod fotografije.

Dok su mnogima nejasne njihove objave na Twitteru, Fatemah kaže da koristi Twitter kao sredstvo preko kojeg će natjerati svijet da je čuje.

"Bana me pita zašto nas niko ne čuje i zašto nam niko ne pomogne? Svijet misli da smo mi teroristi, ali vidite da smo normalni ljudi. Mi smo Sirijci, mi smo građani Alepa", rekla je Fatemah.

Bana je jedno od mnogobrojne sirijske djece do kojih ne stižu hrana i medicinska pomoć. Prema podacima UN-a, pod opsadom u Siriji živi 500.000 djece.