Svijet
0

Sedmičnik Feral Tribune ponovno na kioscima

FENA
Feral Tribune sutra će se naći na kioscima nakon dvosedmične pauze zbog financijskih teškoća, potvrdio je danas direktor izdavača tog splitskog sedmičnika Zoran Erceg, objasnivši da je firma u Europapress holdingu (EPH) pronašla partnera koji će je dokapitalizirati.

"Mogu potvrditi da će novi broj Ferala sutra biti u prodaji", kazao je Hini Erceg, potvrdivši i da će izdavača tog sedmičnika, firmu "Kultura i rasvjeta d.o.o.", dokapitalizirati EPH.

O pojedinostima dogovora s vodećim novinskim izdavačem u Hrvatskoj nije želio govoriti, no kazao je da su od EPH dobili garanciju da se neće uplitati u uređivačku politiku.

"Na tržištu se nažalost ne možemo samostalno održati, no ne bismo se upuštali u posao koji bi ugrozio našu uređivačku neovisnost, a ni EPH-u nije u interesu suštinski mijenjati Feral, jer ako list ne bi bio ovakav kakav je, onda bi i sam propao", rekao je Erceg. No, priznao je da će "u iduća dva do tri mjeseca ipak doći do nekih sadržajnih i uređivačkih promjena".

Kaže da će se širiti krug tema o kojima će pisati, a promijeniti će se i grafički izgled lista, no tvrdi kako je rijeć o planu "starom" godinu dana.

Posljednji 1133. broj Ferala izašao je početkom juna, a privremeno je prestao izlaziti zbog financijskih poteškoća. Račun izdavača bio je blokiran zbog neplaćenog PDV-a i isplata sudskih odšteta.

Erceg je pojasnio da račun više nije blokiran, da su podmirili sudske odšteta te da je preostao dug od oko milion kuna PDV-a za koji su od Ministarstva financija zatražili odgodu plaćanja. Iako još nisu dobili odgovor, Erceg vjeruje da će on biti pozitivan.

Feral Tribune, koji u svom impresummu navodi da je riječ o sedmičniku hrvatskih anarhista, protestanata i heretika, izlazi od 1984.