Svijet
0

Sedmero poginulih tokom nereda na Kosovu

NINA
Prema najnovijim podacima, sedam osoba je poginulo u neredima u Kosovskoj Mitrovici, a među žrtvama je i jedan francuski vojnik, pripadnik međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), koje su pokušavale razdvojiti suprotstavljene strane, javile su agencije.

U prvim izvještajima se navodi da su smrtno stradala četiri Albanca i dvoje Srba, kao i da u sukobima ima oko 300 ozlijeđenih. Predstavnik za javnost NATO-a na Kosovu kapetan Atanasios Zormbas izjavio je ranije da je 11 pripadnika francuskog kontingenta iz sastava KFOR-a ranjeno, od čega je troje u životnoj opasnosti.

Kako je precizirao AFP, pet francuskih vojnika ranjeno je u eksploziji bombe, dok su drugi zadobili ozljede od raznih predmeta kojima su ih gađali sudionici u sukobima. Jedan od Francuza je u međuvremenu podlegao ranama. Agencija AP prenosi informacije iz južnog dijela Kosovske Mitrovice da ima više od 200 ranjenih Albanaca, dok agencija DPA ocjenjuje da se kosovski Srbi zbog najnovije eskalacije nasilja pripremaju da napuste svoje domove.

"Ovdje više nema žena i djece", rekao je jedan od Srba iz sela Čaglavica, nedaleko od Prištine, gdje okršaji još traju. On je u telefonskoj izjavi agenciji DPA rekao da Srbi napuštaju i Laplje Selo, južno od Prištine.

ZAPALJENA DŽAMIJA U NIŠU

NIŠ (NINA/Tanjug) - U Nišu su sinoć, nešto prije 23 sata, okupljeni građani, raseljeni i prognani sa Kosova i Metohije, koji prosvjeduju zbog stradanja Srba u Pokrajini, zapalili džamiju u centru grada.

Vatrogasna ekipa pokušala je da spriječi širenje požara, ali su okupljeni onemogućili vatrogasce da interveniraju.

Spontano okupljanje na centralnom niškom trgu počelo je oko 20 sati, a broj građana u prosvjeduju se stalno povećavao. Oni uzvikuju "Ne damo Kosovo" i "Kosovo je Srbija".

Ogorčenim Nišlijama pridružili su se taksisti. Promet u centru Niša je zaustavljen.