Svijet
0

Sedmero djece umrlo nakon potonuća broda kod Grčke

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje sedmero djece utopilo se nakon novog potonuća izbjegličkog broda nedaleko od obala Grčke. Osim toga, tri odrasle osobe su umrle nakon što su se četiri broda upustila u opasnu plovidbu iz Turske prema Grčkoj.

Put preko grčkog ostrva Lesbos je najfrekventnija ruta izbjeglica prema Evropi. Spasioci se svakodnevno suočavaju s užasnim scenama iscrpljenih izbjeglica među kojima ima i dosta djece.

Veliki broj grčkih spasilaca kojima su se pridružili i mještani otoka Lesbos od srijede tragaju za žrtvama nakon novog potonuća broda, uz nadu da bi moglo biti preživjelih.

Prema podacima AP-a tokom mjeseca oktobra u grčkim vodama je nakon brodoloma umrlo 39 osoba. Od početka godine oko 560.000 izbjeglica je stiglo u Evropu preko Grčke. Do sada je oko 3.200 osoba poginulo u pokušaju prelaska Egejskog mora.

U srijedu je također spašeno blizu 1.000 izbjeglica koje su u Evropu dovodili krijumčari. U operaciji Sofija nedaleko od libijske obale izbjeglice su spašene iz gumenih i ribarskih čamaca. U zajedničkoj akciji spašavanja učestvovali su spasioci iz Italije, Velike Britanije, Slovenije i Njemačke.