Svijet
6

Sedamnaest zemalja otvara granice Sirijcima

FENA
Antonio Guterres (Foto: AFP)
Antonio Guterres (Foto: AFP)
Sedamnaest zemalja je prihvatilo da otvori svoje granice sirijskim izbjeglicama koje se žele nastaniti u te zemlje, izjavio je u utorak u Ženevi Antonio Guterres, visoki povjerenik za izbjeglice Ujedinjenih nacija.

Obrativši se na novinskoj konferenciji nakon sastanka izvršnog odbora UNHCR, Guterres je dodao da bi ove zemlje mogle primiti više od 10.000 izbjeglica koje traže novu budućnost.

Među ovim zemljama, prvi put se pojavljuje Meksiko, rekao je on i precizirao da su ostale zemlje one koje već tradicionalno prihvataju izbjeglice koje traže smještaj.

Sastanak visokog nivoa o humanitarnoj situaciji u Siriji i njenim posljedicama se održao u Ženevi, a završio je pozivom na "hitnu međunarodnu akciju, kako bi se ublažio" ekonomski i socijalni teret zemalja u susjedstvu sa Sirijom, u kojima se nalazi više od dva miliona sirijskih izbjeglica.

Radi se još o Iraku, Jordanu, Libanu, Turskoj i Egiptu.

Za izvršni odbor UNHCR-a, treba dati veću finansijsku pomoć ovim zemljama, smještanje izbjeglica i spajanje porodica u trećim zemljama.

Sirijski sukob, koji je izbio u martu 2011. godine, otjerao je u egzil milione osoba. Trenutno je oko 4,25 miliona Sirijaca napustilo svoja domaćinstva, ali su ostali u zemlji, dok je 2,12 miliona prešlo granice.

Na sastanku u Ženevi su učestvovali predstavnici 135 zemalja, sedam međuvladinih organizacija, Svjetske banke, devet agencija UN-a i 29 nevladinih organizacija.

Ministri vanjskih poslova Iraka, Jordana i Turske, zvaničnik zadužen za vanjske odnose iračke regije Kurdistan, ministar socijalnih poslova Libana, kao i egipatski zamjenik ministra vanjskih poslova bili su također prisutni.