Platio 20.000 dolara
1

Sedamdesetogodišnji Saudijac oženio 15-godišnju djevojčicu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sedamdesetgodišnjak iz Saudijske Arabije osporava tvrdnje da njegova mladenka ima samo 15 godina, ali tvrdi da ga je njena porodica prevarila za veliku sumu novca koju je platio kako bi se njih dvoje vjenčali. Ipak, razne organizacije za ljudska prava tvrde da je u pitanju tinejdžerka i bijesni su zbog ove situacije.

CNN je jučer intervjuisao muškarca koji je rekao da je platio 20.000 dolara za sklapanje braka sa ovom djevojkom. O ovom slučaju se saznalo tek kada se on požalio lokalnim vlastima i rekao da ga je nova supruga ostavila. Kako je rekao, njeni roditelji su došli po nju, ali mu nisu vratili novac. Ovaj neimenovani muškarac je također rekao da je ona imala 25 godina.

"Njoj nije 15 godina. Ona ima 25 godina i dovoljno je zrela da sama donosi odluke. Njena porodica me prevarila", rekao je neimenovani muškarac.

U Saudijskoj Arabiji ne postoji minimalna dobna granica za sklapanje braka. Radnici organizacija za ljudska prava tvrde da je između tinejdžerke i starca došlo do svađe te da je ona nakon toga otišla svojim roditeljima.

"Ona je porijeklom iz sela Al Hurath u jugozapadnom dijelu Saudijske Arabije, blizu granice sa Jemenom", kazao je dr. Haidi al Yami, direktor Asir odjela Komisije za ljudska prava, koju podržava i Vlada Saudijske Arabije.

Komisija je poslala svoje istraživače u ovo selo kako bi djevojčici i njenoj porodici ponudili svaku vrstu pomoći.

Dr. Suhaila Zein al Abedin iz Saudijske asocijacije za ljudska prava, organizacije koju također podržava vlada ove zemlje, je rekla da nije u pitanju samo razlika u godinama, već i druge stvari vezane za ovaj brak.

"Kada uzmete u obzir veliku razliku u godinama, izgleda kao da je djevojčica prodata. Njeni roditelji također trebaju snositi odgovornost", rekla je Al Abedin.

Već godinama mnoge organizacije za ljudska prava pokušavaju uvesti minimalnu dobnu granicu za sklapanje braka, čemu se protive svi konzervativni učenjaci u ovoj zemlji.