Svijet
0

Sedam zemalja bojkotuje kritikovanje Izraela

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kontraverzna UN-ova konferencija o rasizmu danas će početi u Ženevi, uprkos brigama da bi to mogao postati antisemitski forum.

Sedam zemalja, uključujući SAD, Holandija, Australiju, Njemačku i Italiju, odlučilo je bojkotovati konferenciju, dok su predstavnici Francuske i Velike Britanije potvrdili svoj dolazak, saznaje BBC.

Izrael i Kanada su već prošle godine otkazale učešće na konferenciji koja će se od 20. do 25. aprila održavati u Ženevi.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je kako je "šokirana i duboko razočarana" bojkotima.

Prva ovakva konferencija, koja je održana prije osam godina u južnoafričkom gradu Durbanu, izazvala je brojne kritike nevladinih organizacija zbog, kako su isticali, pokušaja da se cionizam poistovjeti sa rasizmom.

U prijedlogu dokumenta koji su pripremili Iran i Libija, Izrael se kritikuje kao država kojoj se, pored ostalog, pripisuju "mučenja" i "zločini protiv čovječnosti". Osim toga, sporan je prijedlog islamskih zemalja da u zaključni dokument uđe formulacija o zabrani "omalovažavanja religije". Zapadne zemlje smatraju da je to pokušaj ograničavanja slobode mišljenja.

Prethodno je američka administracija SAD-a snažno lobirala da se naprave veće izmjene kako bi mogla da učestvuje na konferenciji. Konferenciju u Južnoj Africi prije osam godina SAD i Izrael su napustili.