Ciudad Juarez
0

Sedam ubijenih u parku izgrađenom u sklopu borbe protiv nasilja

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nepoznati napadači ubili su sedam osoba u parku, koji je izgrađen u sklopu borbe protiv nasilja u meksičkom gradu Ciudad Juarez.

Portparol kancelarije državnog tužioca za meksičku državu Chihuahua Carlos Gonzalez rekao je da su napadači otvorili vatru u toku fudbalske utakmice u parku u gradskom naselju Madero.

Četiri osobe, među kojima je i 12-godišnja djevojčica, prebačene su u bolnicu u teškom stanju.

Prema Gonzalezovim riječima, istražioci su pronašli 180 čahura raznih vrtsa  automatskih pušaka, koje obično koriste narkobande.

Park je otvoren prije četiri mjeseca u sklopu programa "Todos Somos Juarez," ili "Svi smo Juarez" pokrenutog u cilju smanjenja nasilja i poboljšanju života građana Ciudad Juareza.

U odvojenom incidentu u istom gradu jučer su ubijene tri osobe, dva odrasla muškarca i 15-godišnjak, ali Gonzalez je istakao da ne postoje dokazi da su ova dva napada povezana.

Grad Ciudad Juarez nalazi se u neposrednoj blizini granice Meksika i SAD. Ovo je grad u kojem je je najviša stopa nasilja u Meksiku i gdje je tokom protekle godine ubijeno više od 3.000 ljudi u sukobu narkokartela "Sinaloa" i "Juarez" za kontrolu unosnih ruta za šverc droge  u SAD. 
Od decembra 2006. godine kada je predsjednik Felipe Calderon pokrenuo kampanju protiv narko bandi širom Meksika je poginulo više od 34.600 ljudi.