Indonezija
0

Sedam stranaca među poginulima u Džakarti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedmoro stranih državljana se nalazi među osam žrtava jučerašnjih eksplozija u dva luksuzna hotela u Džakarti, prenijeli su danas indonežanski mediji.

Načelnik policije istočne Džakarte Hasanudin izjavio je listu "Džakarta post" da forenzičari rade na identifikaciji tijela stranih državljana.

Bombaški napadi su izvedeni u vrijeme doručka u hotelima "Ric-Karlton" i "Meriot", koji posjećuju biznismeni i diplomate.

Policija u Džakarti je u petak saopćila da je poginulo osam osoba, a ne devet kako je u početku javljeno, a da je povrijeđeno više od 60 ljudi.

Kako prenosi Rojters, najvjerovatnije ni novi broj žrtava nije konačan i da bi danas mogli da budu saopćeni novi podaci.

Vlasti nisu saopćile precizne podatke o nacionalnosti žrtava, ali, prema izvještajima medija, među njima je najviše Australijanaca.

Australijski mediji su prenijeli da je troje njenih državljana izgubilo život, dok je cementara "Holcim Indonezija" u petak saopćila da je među nastradalima i jedan od izvršnih direktora te kompanije, koji je državljanin Novog Zelanda.

Policija je ranije saopćila da među poginulima i povrijeđenima ima građana Indonezije, SAD, Australije, Južne Koreje, Holandije, Italije, Britanije, Kanade, Norveške, Japana, Indije i Novog Zelanda. Posljednje četiri godine su bile relativno mirne u Indoneziji, ali je do 2005. bila meta brojnih bombaških napada, za koje je uglavnom okrivljena Džema islamija.

U napadima na dva noćna kluba na Baliju, u oktobru 2002., poginule su 202 osobe, uglavnom iz Australije.