Jemen
0

Sedam poslanika napustilo vladajuću stranku zbog nasilja nad demonstrantima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedam poslanika napustilo je u srijedu vladajući Kongresnu stranku predsjednika Alija Abdulaha Saleha u Jemenu u znak protesta zbog, kako su naveli, nasilja koje je vlada ispoljila prema demonstranatima.

"Ljudi moraju da imaju pravo da mirno demonstriraju", izjavio je za Reuters Abdulaziz Džubari, jedan od vodećih poslanika koji je napustio stranku i dodao da će ovi poslanici formirati svoj nezavisan blok.

Broj poslanika koji su napustili Salehovu stranku od početka protesta popeo se na devet, prenio je AP.

Vladine snage nisu uspjele da uklonile s trga demonstrante, akademike, umjetnike, pisce i učenike koji su se okupili i u srijedu da bi protetsovali protiv jemenskog predsjednika.

Tokom noći, u sukobima u blizini Univerziteta u Sana'ai jedna osoba je poginula i 12 povrijeđeno, saopćili su medicinski izvori, dok lokalne organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da su dvije osobe poginule i 18 povrijeđeno.

Saleh, koji vlada Jemenom 32 godine, je izjavio da će se povući poslije izbora koji treba da budu održani 2013. godine, ali demonstranti, inspirisani uspješnim protestima u Tunisu i Egiptu, zahtijevaju od njega da odmah napusti vlast.