Svijet
0

Sedam policajaca povrijeđeno u sukobima s Tatarima

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Sedam pripadnika organa sigurnosti povrijeđeno je u petak tokom sukoba s grupom Tatara u krimskom gradu Sudak, javili su u subotu ruski mediji.

Neredi su počeli u petak ujutro kada je pedesetak krimskih Tatara došlo ispred zgrade gradske skupštine želeći da razgovara s gradonačelnikom i iznoseći imovinske zahtjeve na teritoriji gradske plaže, obale i morskog pristaništa. Kada u tome nisu uspjeli, blokirali su put u dva navrata.

Na mjesto događaja stiglo je oko 20 policajaca, 20 vojnika "unutrašnje vojske" i tri patrole saobraćajne policije te su deblokirali put.

Uhapšena su četiri najagresivnija izgrednika, a u sukobima je povrede glave zadobio zamjenik načelnika Glavne uprave MUP-a Ukrajine za Krim i načelnik policije za javnu sigurnost Nikolaj Fedorjan.

Kao pojačanje za održavanje reda u Sudaku prebačeno je još 150 vojnika "unutrašnje vojske" i 50 specijalaca MUP-a, prenio je Interfaks.

Ovo je već treći slučaj sukoba s krimskim Tatarima na Krimu u poslednjih sedmicu dana, nakon što su u ponedjeljak na nekoliko sati blokirali put Simferopolj - Jalta a u srijedu ih je stotinjak zauzelo dio zemlje u selu Beregovoje koji pripada luci Teodosiji.

Uzurpacija zemlje na Krimu postala je već uobičajena pojava, jer krimski Tatari traže da im se vrati zemlja oduzeta od njihovih predaka protjeranih 1944. godine po ukazu Staljina i pod optužbom za izdaju.

Više od 200.000 krimskih Tatara deportirano je tada u zemlje srednje Azije, pretežno u Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Kirgistan, a njihov povratak na poluotok započeo je 1989. godine.

Sada ih ima oko 270.000 od približno dva miliona stanovnika (većinom Ukrajinaca i Rusa) i oni traže pravo na nacionalne obrazovne ustanove, "nacionalno-teritorijalnu autonomiju", podjelu zemljišnih parcela na južnoj obali Krima i vraćanje nekadašnjih naziva naseljima na poluotoku.

Početkom prošle sedmice lider krimskih komunista deputat Vrhovne rade i predsjednik skupštinskog odbora za ljudska prava Leonid Grač upozorio je u jednom intervjuu da scenarij koji se odigrava na Krimu potpuno liči na "kosovsku varijantu".

"Ovdje je ušlo toliko turskog kapitala da to postaje opasno. Ta opasnost političare u Kijevu ne interesuje - oni se spore da li je Krim ukrajinski ili ruski, ali će jednom shvatiti da je on turski", rekao je lider krimskih komunista, dodajući kako je taj poluotok "bukvalno između 'čekića i nakovnja'" i da se "može uporediti s vulkanom spremnim da eksplodira u svakom trenutku".

Deputat bloka "Naša Ukrajina" predsjednika Viktora Juščenka i predsjednik medžlisa Mustafa Džemilev ističe, međutim, da su krimski Tatari za nacionalnu autonomiju strogo u okviru ukrajinske države a protiv separatizma.