Pojas Gaze
0

Sedam Palestinaca ranjeno u izraelskom napadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedam Palestinaca ranjeno je u srijedu kada su izraelska artiljerija ili tenkovi otvorili vatru na grupu ekstremista na granici s pojasom Gaze, saopćili su zvaničnici i očevici.

Šef službe hitne pomoći u Gazi, Adham Abu Selmeya izjavio je da su svi zadobili povrede od šrapnela i da je jedna osoba u kritičnom stanju.

Izraelska vojska saopćila je da je eksplozivna naprava aktivirana u blizini vojnika koji su se bavili "rutinskom aktivnošću", prenose agencije.

"Ubrzo nakon toga ispaljena je mina na snage i pet dodatnih mina na izraelsku teritoriju. Potom su snage identifikovale više militanata u istom području i uzvratile vatru u njihovom pravcu. Potvrđen je direktan pogotak", navedeno je u vojnom saopćenju.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigade al-Quds je navelo da su ciljani pripadnici te organizacije.

Šef hitne službe je ranije rekao da su dva radnika koja su sakupljala pjesak kraj granice između sjevernog dijela pojasa Gaze i Izraela pogođeni i ranjeni.

Izraelska vojska je istakla da je u posljednja dva mjeseca "više od 12 naprava podmetnuto kraj sigurnosne granice i eksplodiralo".

U saopćenju se dodaje da su dvije ekslopzivne naprave nađene na granici ove sedmice.

  • Terorističke organizacije konstantno operišu protiv izraelskih civila i vojnika IDF (izraelske odbrambene snage), saopćila je izraelska vojska, ponovivši da je Hamas koji vlada pojasom Gaze odgovoran za održavanje zatišja i za svaku terorističku aktivnost koja odatle potiče.