Svijet
0

Sedam osoba poginulo u neredima u Mozambiku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje sedam osoba je poginulo, među kojima dvoje djece, u sukobu policije i demonstranata u glavnom gradu Mozambika Maputuu, izvijestili su lokalni mediji.

Neredi su izbili u srijedu tokom protesta zbog rasta cijena goriva, vode i hrane, a policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante, kao i bojevu municiju jer joj je ponestalo gumenih metaka.

Policija je proteste, na kojima se okupilo nekoliko hiljada uglavnom mladih ljudi, proglasila nelegalnim jer nijedna grupa nije za njih tražila dozvolu.

U obraćanju naciji predsjednik Armando Guebuza pozvao je građane da u četvrtak ne protestiraju. Šef države je građanima poručio da će vlada pokušati ispuniti njihove zahtjeve za smanjenje cijena, ali da to neće biti lako.

Guebuza je rekao da su na protestima u srijedu uhapšene 164 osobe, a da su četiri poginule, nasuprot izvještajima lokalnih medija, prenijele su agencije.

Državna televizija je izvijestila da je među sedam ubijenih djevojčica od šest godina na povratku iz škole i još jedna djevojčica čije godište i okolnosti pod kojima je nastradala nisu navedeni.

Protesti su česti u ovoj osiromašenoj afričkoj zemlji od 2008. godine.

Cijena hljeba porasla je tokom prošle godine za 25 posto, a porasle su i cijene goriva i vode.