Predgrađe Milwaukeeja
0

Sedam mrtvih u napadu na vjernike u hramu Sikha

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje sedam osoba, uključujući i napadača, poginulo je u oružanom incidentu u hramu Sikha u predgrađu Milwaukeeja u američkoj saveznoj državi Wisconsin, saopštile su danas američke vlasti.

Prema pojedinim medijskim izvještajima, napadač je bijelac i imao je oko 40 godina.

Policijski zvaničnik John Edwards rekao je da je iz zasjede napadnuta policijska patrola koja je došla na lice mjesta nakon prijavljene pucnjave.

Napadač je pucao i teško ranio jednog policajca, koji je pomagao žrtvama ispred hrama. Drugi policajac je uzvratio vatru i ubio napadača.

Lokalni mediji prikazali su i snimke policijskih vozila u drugom obližnjem predgrađu, gdje je, kako se pretpostavlja, živi napadač.

Edwards je istakao da pucnjavu tretiraju kao "domicioni incident poput terozizma" i da će Federalni istražni biro preuzeti istragu.

Mediji navode da su pripadnici FBI i policijska jedinica za otklanjanje eksplozivnih napada ušli u zgradu udaljenu oko četiri kilometra sjeverno od hrama radi pretrage.

Policija je izrazila uvjerenje da je bio samo jedan napadač, uprkos prvobitnim izjavama svjedoka da ih je bilo više.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je žaljenje zbog pucnjave, koja se dogodila nešto više od dvije sedmice od napada u bioskopu u predgrađu Denvera kada je ubijeno 12, a povrijeđeno 58 osoba.