Svijet
0

Scotland Yard počeo istragu o smrti Benazir Bhutto

FENA
Scotland Yard počeo je u petak suradnju s pakistanskim vlastima, na njihov zahtjev, u istrazi o ubistvu Benazir Bhutto, jer predsjednik Pervez Musharraf očekuje da se prekine kontroverza oko smrti bivše premijerke.

"Ekipa Scotland Yarda je počela suradnju s pakistanskim istražiteljima, pružajući im tehničku pomoć u istrazi o ubistvu", izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih posalova Javed Cheema.

Pet ili šest eksperata u domenu borbe protiv terorizma i jedan forenzičar slavne kriminalističke britanske policije, koji su diskretno stigli u petak u Islamabad, obišli su mjesto samoubilačkog napada koje je koštalo života Benazir Bhutto u Rawalpindiju, blizu glavnoga grada.

Oni će također pregledati vozilo opozicionarke u kojemu se nalazila kada je ubijena 27. decembra.

Musharraf se izjasnio da nije sasvim zadovoljan lokalnom istragom, ali je potvrdio da vlada i obavještajne službe nisu sakrile nikakve "tajne dokaze".

Ustvari, zadatak Scotland Yarda bit će težak jer su očigledni nedostaci u procedurama i greške vlasti, barem u domenu komunikacija.

"Šta će ekipa Scotland Yarda...? Šta će ona raditi ovdje? Ona će raditi pod autoritetom vlade. Ova istraga neće imati nikakva smisla", rekao je Faruk Naik, advokat ubijene Benazir Bhutto.