Svijet
0

Schwarzenberg: Cijeli zapadni Balkan treba ući u EU

FENA
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Sve zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da što prije postanu članice Evropske unije, rekao je u subotu šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg.

"Želio bih da sve zemlje zapadnog Balkana što prije postanu članice EU-a. Za sada izgleda da će to prvo postati Hrvatska. Trenutno je vrlo dobro pripremljena i Srbija. Makedonija bi morala riješiti spor oko imena s Grčkom. Albaniju potresaju unutarnji sporovi. Unutrašnje sporove treba riješiti i Bosna i Hercegovina", rekao je Schwarzenberg u intervjuu za slovačku agenciju TASR povodom 20. godišnjice početka raspada bivše Jugoslavije.

Schwarzenberg smatra i da nakon hapšenja Ratka Mladića Srbiju na putu ka EU-u ne treba uvjetovati izručenjem drugih optuženih za ratne zločine.

"Kada je riječ o ulasku u EU, to više ne bi trebalo igrati ulogu. Ne zaboravimo koliko je (njemačkih) ratnih zločinaca 'trčkaralo po svijetu' 50-ih i 60-ih godina - na slobodi. Ne budimo toliko licemjerni. Mislim da sve zemlje bivše Jugoslavije rade što mogu u tom smjeru", zaključio je Schwarzenberg.

On smatra i da trenutna situacija u kojoj su neke zemlje EU-a (među kojima i Češka) priznale Kosovo, a neke među kojima je Slovačka nisu, neće trajati vječno i da i "pred Kosovom stoji evropska budućnost".