Svijet
0

Schwartz-Schillinga primili Sanader, Šeks

FENA
Hrvatska potpuno podržava sve promjene u Bosni i Hercegovini koje jamče suverenost, konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schwarz-Schillingom, saopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Aktualna politička događanja u BiH i na cijelom prostoru jugoistočne Europe, te uključivanje tih zemalja u euroatlantske integracije bile su glavne teme razgovora Sanadera i Schwartz-Schillinga koji je bio u prvom službenom posjetu Zagrebu od preuzimanja dužnosti prije nekoliko mjeseci.

Schwartz-Schilling se sastao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom kojega je izvijestio o toku ustavnih reformi u BiH, a razgovaralo se i o ulozi parlamenata i parlamentarnih zastupnika u stvaranju pozitivnog ozračja između dviju država, saopćio je Ured predsjednika Hrvatskog Sabora.

Šeks je izrazio potporu Hrvatske preuređenju ustavnopravnog okvira u BiH koje će dovesti do optimalnog ustroja zemlje za sva tri konstitutivna naroda, utemeljenog na jednakopravnosti i zaštiti njihovih vitalnih interesa. Za sva otvorena pitanja, proizašla iz raspada bivše zajedničke države, kazao je da se moraju rješavati bilateralnim dogovorima.

Euroatlantske integracije zajednički su cilj dviju susjednih zemalja a regionalna saradnja i visoka razina bilateralnih odnosa iznimno su važne, te je važno da BiH primijeni hrvatska iskustva, rekao je visoki predstavnik u razgovoru sa Sanaderom.

Hrvatski premijer je ocijenio da su napori koje je Schwartz-Schilling učinio od preuzimanja dužnosti pokrenuli čitav niz pozitivnih procesa u BiH koji pridonose jačanju bosanskohercegovačkih institucija.

Kao susjedna i prijateljska zemlja Hrvatska želi da BiH što prije provede nužne reforme na putu prema euroatlantskim integracijama pri čemu joj može pomoći svojim iskustvima, rekao je još Sanader.