Svijet
2

Schulz: U Evropski parlament bi mogli ući i Hitlerovi sljedbenici

Anadolija
Martin Schulz (Foto: EPA)
Martin Schulz (Foto: EPA)
Predsjednik Evropskog parlamenta i njemački političar Martin Schulz izjavio je da postoji realna mogućnost da u Evropski parlament uđu i političke snage čija ideologija je bliska nacističkoj politici koju je zagovarao Adolf Hitler.

"Nakon što je Ustavni sud Njemačke ukinuo izborni prag od tri posto, postoji realna opasnost da u Evropski parlament uđu i predstavnici ideologije Adolfa Hitlera", rekao je Schulz.

Schulz, koji je ujedno i kandidat za predsjednika Evropske komisije, napominje da se kandidovao za tu poziciju kako bi vratio povjerenje građana Evropske unije u evropske institucije.

"Jedna od naših dužnosti je da spriječimo da ekstremna desnica uđe u Evropski parlament. Također, Evropska komisija se mora boriti protiv visoke stope nezaposlenosti, a posebno mladih", kazao je njemački političar.

Dotakao se i političke krize u Ukrajini naglasivši da je stanje u toj zemlji na vrlo kritičnom nivou.

"Drago mi je da su oslobođeni posmatrači Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), ali stanje u toj zemlji je i dalje vrlo zabrinjavajuće", istakao je Schulz.

On smatra da je potrebno održati novu mirovnu konferenciji o krizi u Ukrajini kako bi se pronašlo rješenje za okončanje sukoba i deeskalaciju krize u toj zemlji.