Svijet
0

Schroeder kritizirao Merkelovu - ljutnja demokršćana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder je svoju nasljednicu na toj funkciji Angelu Merkel kritizirao zbog njene politike prema Rusiji, što je izazvalo ljutnju kancelarkinih demokršćana.

Schroeder je Merkelovoj, u jednom govoru ovog vikenda, indirektno prebacio emocionalnost u politici prema Rusiji, obrazlažući to, kako prenose njemački mediji, njenim odrastanjem u komunističkom sistemu bivšeg DDR-a.

Bivši njemački kancelar je ocijenio da je opasna gradnja „novog zida“ prema Rusiji. „Kao slobodan čovjek, uvjeren sam da to nije pametno“, rekao je Schroeder, čije su kritike kod demokršćana Merkelove naišle na osude, kao „neprijatne i bez stila“.

„Svako zna ko plaća Schroedera“, rekao je vanjskopolitički portparol demokršćana Ekart von Klaeden, aludirajući na angažman bivšeg njemačkog kancelara u konzorciju za izgradnju gasovoda ispod Baltika.

Schreder je, naime, angažiran kao predsjednik Nadzornog odbora Konzorcija za izgradnju gasovoda između Rusije i Njemačke i zbog tog svog novog posla često se nalazio na udaru domaće kritike, prije svega što se prvo kao šef vlade zalagao za projekt izgradnje rusko-njemačkog gasovoda ispod Baltika, a zatim odmah po prestanku mandata i prešao u taj konzorcij.

Na Merkelovu su se ovih dana sručile kritike iz redova socijaldemokrata i zbog njene politike prema Kini, odnosno odluke da u vladi u Berlinu primi tibetanskog vjerskog i političkog vođu Dalaj Lamu.

Schroeder je, isto kao i šef diplomatije i novi njemački vicekancelar Frank-Walter Steinmeier, osudio tu odluku Merkelove, za koju je ona dobila podršku svojih demokršćana.

Odluka Merkelove da u sjedištu vlade u Berlinu primi Dalaj Lamu ozbiljno je naljutila Kineze i, prema pisanju njemačke štampe, izazvala zabrinutost kod njemačkih privrednika za sudbinu poslovnih angažmana s Kinom - veoma važnim vanjskotrgovinskim partnerom Njemačke, prenosi Tanjug.