Svijet
0

Schindler: Njemačka nije špijunirala SAD

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Zvaničnik njemačkih vanjskih obavještajnih službi BND Gerhard Schindler demantirao je u srijedu u sedmičniku Die Zeit tvrdnje svog američkog kolege da je Njemačka špijunirala Sjedinjene Američke Države na njihovom tlu.

"Nema operacija nadziranja komunikacija koje se provode iz njemačke ambasade u Washingtonu",kazao je Schindler, predsjednik BND-a.

Direktor obavještajnih službi (DNI) Amerikanac James Clapper i direktor Američke agencija za sigurnost (NSA) general Keith Alexander izjavili su u utorak pred Kongresom da su zemlje "saveznice" Sjedinjenih Američkih Država provodile špijunske aktivnosti protiv SAD-a.

Delegacija njemačkog kancelarijata i obavještajnih službi sastaje se u srijedu u Washingtonu s predstavnicima američke vlade, nakon što je otkriveno špijuniranje telefonskih komunikacija kancelarke Angele Merkel, javila je novinska agencija dpa.

Njemačka vlada želi da zaključi sporazum s Amerikancima kojim će se oni obavezati na odustajanje od špijuniranja vlade i njemačkih diplomatskih predstavništava, naveo je isti izvor.