Sve više dokaza protiv kapetana
0

Schettino preživjelima: Zašto ste bijesni? Spasio sam vam život

Klix.ba
Snimci iz crne kutije nasukanog kruzera Costa Concordia otkrili su da je kapetan broda Francesco Schettino, koji je optužen za brodolom, ubistvo i napuštanje broda prije putnika, bio svjestan svoje krivice za brodolom.

Na jednom od snimaka čuje se kako Schettino nekom od kolega telefonom govori da je za***ao, samo nekoliko trenutaka prije nego što se kruzer nasukao.

"Roberto, za***ao sam! Vidi, umirem ovdje", kazao je Schettino. Crna kutija otkriva da je Schettino od kormilara tražio da se približi obali kako bi pozdravio stanovnike ostrva Giglio. Nakon udara povikao je: "Zar tonemo? Ne razumijem. U šta smo to udarili?".

Jedan od oficira je zatim prokomentarisao: "Htio je pozdrav. Eto mu ga". Na saslušanju u gradu Grosseto Schettino je insistirao na tome da nije ništa loše uradio. Njemačkom paru koji je preživio brodolom u sudnici je kazao: "Ne trebate na mene biti bijesni, jer sam ja svojim postupkom spasio život i vama i brojnim drugim putnicima".

Nakon saslušanja, sud će donijeti odluku da li će Schettinu, nazvanom i "kapetan kukavica", biti suđeno. Stručnjaci koji su dali svoj iskaz kazali su da nema sumnje da bivši kapetan Costa Concordije nije na vrijeme dao uzbunu za alarm.

U brodolomu, koji se desio 13. januara, smrtno su stradala 32 putnika.