Izjave advokata
0

Schettino nije imao naočale u trenutku nasukavanja kruzera

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kapetan broda Costa Conkordia, koji se nasukao kod obale Italije, nije nosio naočale u trenutku nesreće i zatražio je od prvog oficira da umjesto njega provjeri radar, rekao je danas njegov advokat.

Kruzer se nasukao kod toskanskog ostrva Giglio nakon što je udario u stijenu 13. januara kada je poginulo najmanje 25 ljudi, dok je sedam nestalo.

Tužilaštvo je optužilo kapetana Francesca Schettina da je glavni krivac za nesreću broda na kome je bilo više od 4.200 putnika i članova posade jer je brod došao preblizu obale.

Prvi oficir Ciro Ambrosio i još sedam oficira i zvaničnika kompanije koja je vlasnik broda Costa Cruises, takođe su pod istragom.

Ambrozio je rekao istražiteljima da 51-godišnji Schettino nije imao naočale kada je brod udario u stijene po mraku kada je pokušao da izvrši manevar zvani "pozdrav". U tom trenutku većina putnika je bila na večeri.

"Te večeri Schettino je ostavio naočale u kabini i više puta je tražio od Ambrosija da pogleda radar i provjeri kurs", rekao je Ambrosijev advokat Salvatore Catalano Reutersu, pozivajući se na izjavu svog klijenta.

Schettino je rekao da stijena u koju je kruzer udario nije bila na navigacionim mapama.
Kapetan je priznao da je brodom došao preblizu obale, ali tvrdi da nije on jedini krivac za tragediju.

Catalano je rekao da je njegov klijent bio jedini oficir na brodu mosta koji je pokrenuo akciju i naredio evakuaciju prije nego što je kapetan odlučio šta da radi.

"On je naredio da se spasilački brodovi spuste u more sa palube broj četiri", rekao je Catalano.

Catalano je govorio u toskanskom gradu Grosseto gdje je danas održano predsudsko ročište. Niko od osoba pod istragom nije prisustvovao ročištu, kome su prisustvovale stotine rođaka žrtava, preživjeli i advokati svih strana.

Tokom ročišta sudija je odredio više eksperata da analiziraju podatke iz crne kutije broda.

Javni tužilac Francesco Verusio rekao je Reutersu da će biti potrebno tri mjeseca da eksperti iznesu svoje rezultate.
Schettino je optužen po više tačaka, uključujući višestruko ubistvo i napuštanje kruzera prije evakuacije putnika i posade. On se nalazi u kućnom pritvoru u mjestu Meta di Sorento, u blizini Napulja.