Svijet
0

Scheffer u Srbiji: NATO nije zaboravio ICTY

FENA
Jaap de Hoop Scheffer; Foto: AFP
Jaap de Hoop Scheffer; Foto: AFP
Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u četvrtak u Beogradu da prijem Srbije u program Partnerstvo za mir nikako ne znači da je Sjevernoatlantski savez zaboravio na potrebu pune saradnje Beograda s Haškim tribunalom (ICTY).

"Puna saradnja s ICTY-em i dalje je veoma važna... Vi znate naš stav da Srbija treba što prije isporučiti optužene", istaknuo je Scheffer na konferenciji za štampu nakon razgovora sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem.

Scheffer je međutim dodao kako NATO vjeruje u Srbiju i da zato "želi investirati u njezinu budućnost".

"Prijemom Srbije u Partnerstvo za mir NATO je pokazao da je Srbija važan, ako ne i najvažniji politički partner i 'igrač' u regionu kada je riječ o euroatlantskim integracijama", dodao je Scheffer.

Napominjući da je svjestan težine problema budućeg statusa Kosova, "problema u čijem rješavanju NATO nema političku ulogu", Scheffer je ipak naglasio da Alijansa podržava proces koji vodi glavni izaslanik generalnog tajnika UN-a Martti Ahtisaari.

"Nadam se da će ove sedmice u Beču razgovori u okviru posljednje runde pregovora biti pozitivni i da će, po predstavljanju plana Vijeću sigurnosti UN-a, biti donesena nova rezolucija o budućem statusu Kosova", rekao je Scheffer.

Drašković je rekao da je Srbija spremna za daljnje unapređenje saradnje s NATO-om u okviru Partnerstva za mir, uključujući prezentacijski dokument i sigurnosni sporazum o razmjeni povjerljivih informacija.

On je najavio da će u Bruxellesu ubrzo biti otvorena misija Srbije pri NATO-u, o čemu je, kako je dodao, u srijedu pismom obavijestio generalnog tajnika Alijanse.

Drašković je, međutim, prenosi Tanjug, izrazio Schefferu zabrinutost da bi svaka odluka Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi bila narušena teritorijalnu cjelovitost Srbije mogla da podrije sadašnje raspoloženje većine građana Srbije u prilog brzog priključenja Evropskoj uniji i procesu euroaltantske integracije.

"Izarazio sam nadu da će, na kraju, Vijeće sigurnosti poštovati Povelju UN-a onoliko koliko je to 1999. godine učinio sam NATO, koji tada nije imao ideju da prekraja državne granice Srbije", rekao je Drašković.