Svijet
0

Scheffer: Sve članice NATO-a podržale Ahtisaarijev plan

FENA
Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u utorak u Bruxellesu nakon završetka sastanka Sjevernoatlantskog vijeća o Kosovu da su sve članice Alijanse prvi put složno podržale prijedlog posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija.

"Najvažnija poruka sa današnjeg sastanka jeste da su saveznici slijedili stav predsjedništva Evropske unije i generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona te pružili punu podršku Ahtisaarijevu prijedlogu", izjavio je Scheffer u razgovoru s novinarima, prenijele su agencije.

"O ovom pitanju imamo konsezus", dodao je. "Danas smo prvi put podržali ne samo Ahtisaarijeve napore već i njegov prijedlog", kazao je.

Scheffer je također rekao da su na sastanku u utorak predstavnici svih članica NATO-a istaknuli kako "u Vijeću sigurnosti UN-a ne treba pretjerano žuriti" u odlučivanju o Ahtisaarijevu prijedlogu, ali i da "ne treba pretjerano odugovlačiti".

Sastanku Sjevernoatlantskog vijeća prisustvovao je i podtajnik u američkom State Departmentu Nicholas Burns, koji je članice Alijanse izvijestio o stavu SAD-a, odnosno podršci "nadgledanoj nezavisnosti" koju je predložio Ahtisaari.