Svijet
0

Scheffer smatra da je ishod samita NATO-a nepredvidiv

FENA
Foto: DDP/AFP
Foto: DDP/AFP
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u ponedjeljak da je nepredvidiv ishod samita Alijanse koji počinje u srijedu u Bukureštu zbog spornih tema kakve su status Ukrajine i Gruzije i priključenje Makedonije.

Kijev i Tbilissi, angažirani u "intenzivnom dijalogu" s NATO-om, traže da pređu u sljedeću etapu, a to je "Akcioni plan priključenja-MAP", čemu se Rusija protivi.

SAD, Kanada, baltičke zemlje i većina bivših država satelita SSSR-a podržavaju aspiracije ukrajinskih i gruzijskih lidera.

U drugom taboru je Njemačka, Francuska, zemlje Beneluxa, Španija, Grčka, Mađarska, Italija i Norveška koje ističu da ove zemlje nisu zrele za ulazak u NATO.

Turska i Velika Britanija zagovaraju neko prelazno rješenje, ističu diplomati.

Ako, kao glavni sekretar ne želi da učestvuje u prepirci, Scheffer je ipak ocijenio da bi ishod diskusija trebalo da bude taj da "vrata NATO-a ostaju otvorena evropskim i demokratskim zemljama koje ispunjavaju kriterije za priljučenje".

"Što god da se dogodi, zemlje NATO-a će se zaštiti od toga da neka treća zemlja ima pravo na veto kad su njihove odluke u pitanju", kazao je generalni sekretar.