Svijet
0

Scheffer: Rješenje za Kosovo na osnovu Ahtisaarijevog plana

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zatražio je danas u Moskvi u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se pitanje statusa Kosova riješi na osnovu plana Marttija Ahtisaarija.

"Problem Kosova treba da bude riješen što prije", rekao je Scheffer na konferenciji za novinare i dodao da je taj svoj stav prenio ruskom predsjedniku.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da ne razmišlja o mogućem vetu Rusije na novu rezoluciju UN-a o Kosovu, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Kosovo je u srcu Evrope i u direktnoj je vezi sa sigurnošću kontinenta", naglasio je Scheffer i dodao da je to razlog zbog kojeg se NATO interesira za rješenje tog problema.

Proces utvrđivanja statusa Kosova vodi UN a ne NATO, dodajući da se Rusija i druge stalne članice Vijeća sigurnosti više pitaju nego Atlantski vojni savez.

Prema njegovom mišljenju, različiti stavovi Rusije i NATO-a o statusu Kosova neće utjecati na njihove međusobne odnose. Scheffer je rekao da ne brine za budućnost Vijeća Rusije i NATO-a s obzirom da to tijelo ima stabilnu strukturu. Kako je prenijela agencija Reuters, Scheffer je pozvao Putina da omogući da se što prije u Vijeću sigurnosti glasa o rezoluciji o Kosovu.

Scheffer je savjetovao zapadnim zemljama i Rusiji da ublaže ton retorike u vezi s razlikama koje postoje između dvije strane, uključujući pitanja raketnog štita i budućnosti Kosova.

"Mislim da je u ovoj već prilično kompliciranoj diskusiji preporučljivo da se malo snizi ton izjava i jedne i druge strane", rekao je Scheffer poslije susreta s Putinom, prenio je Reuters.