Svijet
0

Scheffer putuje u Izrael na razgovore o Gazi

FENA
Glavni tajnik NATO Jaap de Hoop Scheffer razgovarat će u nedjelju i ponedjeljak u Izraelu o krizi u Gazi, saopćio je u petak glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza.

Scheffer će se sastati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni i ministrom odbrane Ehudom Barakom, navedeno je u saopćenju NATO-a koje prenosi Reuters.

Prije odlaska u Izrael Scheffer će od petka do nedjelje boraviti u Jordanu, a ta posjeta ugovorena je mnogo prije sadašnje krize u Gazi, o kojoj će posebno biti riječi, rekao je glasnogovornik NATO-a.

Scheffer je nedavno izjavio da bi NATO mogao pomoći u stabilizaciji situacije na Bliskom istoku ako bi opći mirovni sporazum eventualno bio postignut, ali i naglasio da takav ishod još nije na vidiku.

On je rekao i da bi razmještanje NATO-a bio uvjet za Izrael i arapske zemlje koje traže međunarodnu vojnu prisutnost kako bi se uspostavio mir u regiji.

Scheffer je rekao i da Izrael mora poduzeti korake koji će dovesti do uspostave mira, ali i da pripadnici pokreta Hamas moraju obustavit raketiranje, navodi Reuters.

Schefferova posjeta Bliskom istoku, održat će se u okviru Mediteranskog dijaloga Alijanse, pokrenutog 1994. s ciljem poboljšanja sigurnosti u regiji.

Forum trenutno uključuje i sedam zemalja koje nisu članice NATO-a: Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Mauritaniju, Maroko i Tunis.