Svijet
0

Scheffer: NATO podržava Ahtisaarija i ne zaboravlja obvezu suradnje s Haškim sudom

FENA
Jaap de Hoop Scheffer; Foto: Reuters
Jaap de Hoop Scheffer; Foto: Reuters
Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u četvrtak u Beogradu da podržava specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisaarija, te da se nada pozitivnom ishodu rješenja statusa Kosova, kao i da NATO nije zaboravio na obvezu Srbije prema Haškom sudu.

Schaeffer se u Beogradu sastao s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, te ministrom vanjskih poslova Vukom Draškoviæem i ministrom obrane Zoranom Stankovićem, a glavna tema razgovora bilo je pitanje Kosova.

"Poznat je stav saveznica NATO-a o potpori procesu koji vodi Martti Ahtisaari. Nadam se da će razgovori o Ahtisaarijevom dokumentu 10. ožujka biti pozitivni te da će, ako tada problem prijeđe u nadležnost Vijeća sigurnosti, on rezultirati rezolucijom Vijeća sigurnosti", kazao je Schaeffer.

Dok je predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa Schaefferom kazao da očekuje da će NATO osigurati apsolutnu sigurnost za srpsko stanovništvo na Kosovu, iz ureda premijera Koštunice priopćeno je da je "mandat Ahtisaarija bio da pronađe kompromisno rješenje za budući status Kosova, a ne da otvori pitanje državnog statusa Srbije i predloži otimanje 15 posto njenog teritorija", dok je ministar Vuk Drašković kazao da bi svaka odluka kojom bi bila promovirana "još jedna albanska država mogla značajno erodirati iskreno raspoloženje većine građana Srbije za brzo priključenje Europskoj uniji i euroatlantskim integracijama".

Glavni tajnik NATO-a kazao je, u razgovoru s ministrom obrane Srbije Zoranom Stankovićem, da NATO neće smanjiti svoje vojno prisustvo na Kosovu i spremnost da odlučno reagira na sve pokušaje destabilizacije.

"Ministarstvo obrane i Vojska Srbije će preuzimanjem odgovornosti u rješavanju dva goruća pitanja Srbije danas - konstruktivno postupanje u procesu rješavanja budućeg statusa Kosova i rješavanje haškog pitanja - potvrditi sebe kao kredibilnog partnera", kazao je Stanković nakon susreta sa Schaefferom.

Schaeffer je nakon susreta s najvišim srbijanski dužnosnicima, u predavanju predstavnicima srbijanskih institucija i nevladinih organizacija u Palači federacije u Beogradu, istaknuo da je najvažnija poruka koju je donio u Beograd to da NATO nije zaboravio na međunarodnu obvezu Srbije na suradnju s Haškim sudom.

"NATO i dalje smatra da je neophodna suradnja Srbije s Haškim sudom, da bi se optuženi za ratne zločine trebali naći pred tim sudom i to što je prije moguće, i to bolje danas nego sutra. Nezgodno je za službeni Beograd da ga se stalno na to podsjeća, ali stvari tako stoje i nitko neće zaboraviti da Mladić i ostali bjegunci moraju biti uhićeni", kazao je Schaeffer, izrazivši nadu da Srbija neće puno zaostajati u pridruživanju NATO-u u odnosu na druge zemlje regije koje poziv za članstvo očekuju na idućem summitu NATO-a 2008. godine.